Hypnose og Hypnoterapi

Hypnose og ubevidste kompetencer

Hypnose er en metode til at skabe dybere kontakt med underbevidstheden. Her ligger alle vores automatiske programmer, der styrer vores adfærd. Underbevidstheden hjælper os til at klare mange ting, som hjernen ikke skal belastes med. Desværre fungerer ikke alle programmerne til vores fordel. Hypnose er en måde at ændre disse programmer på.

Metodisk arbejder jeg med fire grundelementer i psyken:

Intention er dit mål. Det er vigtigt at du har et mentalt sundt mål, som din underbevidsthed vil samarbejde med dig om.

Styrker er din grundlæggende klangbund – din generelle måde at møde tilværelsen på. Den kan styrkes systematisk, så den støtter dig i livet.

Ressourcer er de mentale og følelsesmæssige peaks, som giver dig motivation, fokus, styrke, mod og overblik i situationer, hvor du har allermest brug for det.

Strategi er den trin-for-trin-guide dit sind har brug for at kende minutiøst for at skabe positive resultater for dig.

Afhængig af din personlighed, din livssituation og det emne, du ønsker at arbejde med, bruger jeg disse elementer forskelligt. 

Hvad er hypnose og hypnoterapi?

Hypnoterapi (eller hypnoseterapi) betyder terapi under hypnose. Terapi skal i denne sammenhæng forstås bredt. Du ønsker måske at komme ovenpå efter en følelsesmæssig nedtur. Eller du er måske fuldstændig sund og rask, og du ønsker at øge din livsglæde, fremme din karriere eller overkomme din livslange fobi for edderkopper.

Hypnose (og trance, som den hypnotiseredes tilstand kaldes) er stadig omgærdet er en lang række misforståelser. Egentlig stammer begrebet fra det græske hypnos, som betyder søvn. I hypnosens unge dage mente man nemlig, at hypnose mindede om en søvntilstand. I dag, hvor man kan måle den hypnotiseredes hjerneaktivitet på EEG-diagrammer, ved vi, at hypnose/trance blot er en tilstand af dyb afslapning.

Alle mennesker går i trance mange gange dagligt – helt naturligt. Trance er hjernens naturlige måde at rydde op på i løbet af dagen, og det opleves som en behagelig tilstand. Ofte varer den kun få øjeblikke. Det er typisk de øjeblikke, hvor du “svæver lidt hen i din egen verden”. Dette kaldes naturaltrance. Du er stadig fuldt bevidst om omgivelserne, og du oplever det måske ikke som trance. Men det er det.

Du kan derfor – med enkle teknikker – lære at bringe hjernen i denne tilstand. Vi arbejder også med teknikker til at uddybe tilstanden, så du opnår endnu bedre kontakt til det ubevidste sind. Dette er særdeles effektivt, når du ønsker at skabe dybe personlige forandringer.

Med eller mod din vilje?

Normalt siger vi, at ingen kan hypnotiseres mod deres vilje. Dette synspunkt vender vi tilbage til nedenfor, men først skal du kende den egentlige sandhed.

Alle kan hypnotiseres – også mod deres vilje! Naturaltrance (som nævnt ovenfor) er ét eksempel: Du går i trance uden at “ønske” det, og du kan faktisk ikke engang forhindre det, selv om du forsøger – i hvert fald ikke i længere tid ad gangen. Milton Erickson (som har udviklet den moderne form for hypnose, vi kender i dag) hævdede at kunne hypnotisere alle, og selv de meget skeptiske personer, som opsøgte ham for at modbevise hans påstand, måtte ofte erkende at han formåede at hypnotisere dem ganske hurtigt.

Alle reklameblokkene på TV sætter os i en kortvarig trance, hvor virksomheder forsøger at sælge os ideen om deres produkter og ydelser. Dette betyder dog ikke, at du “er i annoncørens magt og vil købe netop deres revolutionerende vaskepulver”, vel? Du vælger stadig selv!

Men selv om du kan gå i trance eller sættes i trance uden din bevidste medvirken, kan du tage det helt roligt. Du kan ikke hypnotiseres til at gøre noget, som strider mod din natur, din etiske sans eller dine overbevisninger. Dit ubevidste vil kun acceptere hypnotisørens ord, hvis de gør noget positivt for dig. Hvis dine grænser overskrides, vender du straks tilbage til din vågne tilstand.

Det “populære” svar er derfor, at ingen kan hypnotiseres mod deres vilje. Det passer for så vidt at ingen kan hypnotiseres til at gøre, sige eller mene noget som helst mod deres egen vilje. Kun når du under trancen får positive forslag, er din underbevidsthed samarbejdsvillig. Til gengæld er den også mere end villig til at følge de positive forslag, når blot de fører dig mod et bedre liv.

Scenehypnose og terapeutisk hypnose

En særlig art af hypnose er scenehypnose, som handler om at få en frivillig forsøgsperson til at gøre sjove ting på scenen og bagefter ikke kunne huske noget som helst af forløbet. Scenehypnose er ren underholdning og adskiller sig meget fra terapeutisk hypnose.

Du spørger måske dig selv, om denne forsøgsperson ikke gør noget mod sin vilje. Spørgsmålet er oplagt, og svaret er følgende: Når en entertainer udvælger sine forsøgspersoner til et sådant show, foregår udvælgelsen særdeles omhyggeligt. Inden showet udsættes publikum for en længere seance, hvor hypnotisøren indlægger en række små tests. Disse tests kaldes suggestionstests og skal afsløre, hvor modtagelige folk blandt publikum er overfor hypnose.

Suggestionstestene er dels åbenlyse for publikum og foregår dels, uden at du bevidst lægger mærke til dem. Hypnotisøren er trænet til at bemærke, hvem der reagerer bedst på disse tests. Kun mennesker, som er indstillet på at optræde og gøre skøre ting for underholdningens skyld, bliver kaldt på scenen. Det strider derfor ikke mod disse menneskers natur at adlyde hypnotisørens kommandoer. Men hvis hypnotisøren alligevel overskrider en forsøgspersons grænser, vil trancen straks ophøre.

Terapeutisk hypnose er helt anderledes og er det eneste, vi beskæftiger os med på Zenius Academys uddannelser. Terapeutisk hypnose skaber positive forandringer i det ubevidste sind. Mens du er i trance, vil du stadig være bevidst om dine omgivelser og alt, hvad hypnoterapeuten siger til dig. Du vil også kunne huske hele forløbet bagefter.

Trancen er ofte ganske let, og du vil i nogle tilfælde slet ikke opleve det, som om du er i trance. Men hypnosen virker alligevel! Andre gange kan du – hvis du ønsker det – opleve, at du går dybt – meget dybt – i dit ubevidste sind og genkalder dig gamle minder, hvor du tilfører positive ressourcer og derved overvinde gamle vanskeligheder.

Hypnose og mental valgfrihed

Hypnose er altså et redskab til at skabe mere frihed i livet. Ved at ændre på underbevidsthedens automatiske programmer får du større og større valgfrihed. Du vælger dine reaktioner mere frit, fordi hjernen ikke længere bare følger et automatisk mønster.

Hypnose er hjernens naturlige læringstilstand. Vi tilbringer de første 5-7 år af vores liv i en nærmest konstant trancetilstand. Det er derfor børn suger ny viden til sig som svampe. Hjernen er optimal tilstand til at lære nyt i denne tilstand. Mange af vores automatiske programmer stammer fra denne tid i vores liv, selv om hjernen udvikler sig konstant og danner nye programmer gennem hele livet. 

Forsamtale

Forsamtale om hypnose

Inden du beslutter dig for hypnose kan du tage en forsamtale til en overkommelig pris (OBS: gratis lige nu). Forsamtalen er den oplagte mulighed for en nærmere snak om dit issue og mulighederne med hypnose. Samtidig får du også en fornemmelse for personlig kemi med mig, som helt bestemt er vigtigt i ethvert behandler/klient-forhold. Det skal føles rigtigt. Du er naturligvis helt fri til at beslutte, om du vil booke en ny aftale til hypnose efter samtalen.